Flash Player, elementul principal al platformei Flash, a evoluat devenind fundatie si pentru aplicatiile dezvoltate in Flex si pentru aplicatiile RIA din generatiile urmatoare. De-a lungul anilor, acest player, care a inceput ca si client pentru redarea animatiilor, si-a dezvoltat propriul limbaj de programare (Action Script) adaugand suport pentru bucati din ECMAScript standard (acelasi standard care determina dezvoltarea JavaScript). Odata cu releasul lui Flash Player 7, Action Script a acoperit marea majoritate a ECMA standard. Flash Player 9 a fost lansat in acelasi timp cu liniile de produse Flex 2. Odata cu el, a fost introdus si limbajul ActionScript 3, un puternic limbal orientat pe obiecte dezvoltat pentru productivitate si performanta.
Flash Player 8 (lansat in Septembrie 2005), a facut mari progrese cu privire la motorul de renderizare, introducand un set de functionalitati (filtre, controale avansate) si imbunatatiri pentru suportul video. Flash Player 8 deasemenea a imbunatatit modalitatile de comunicare intre mai multe aplicatii care ruleaza cu playerul.
Flash Player 9 a fost construit cu avantajele oferite de versiunea 8, concentrandu-se asupra imbunatatirii executarii scripturilor pe masina virtuala. Defapt, el include un limbaj cu totul nou, optimizat foarte mult, ActionScript Virtual Machine (AVM), cat si o noua versiunea de ActionScript. AVM2 este construit de la zero pentru a sprijini cu succes nevoile programatorilor de RIA. Noua masina virtuala este semnificativ mai rapida, suporta afisarea erorilor in real time si un sistem standard de debug. Include suport pentru sockturi pe biti, permitand programatorilor sa lucreze cu orice protocol pe biti. Deasemenea, Flash Player 9 contine si AVM1, care executa cod AcionScript 1.0 si 2.0, pentru compatiilitate si cu versiunile anterioare.
Odata cu ActionScript 3.0, s-a realizat mai mult decat o simpla legatura cu scripturile ECMA. Limbajul suporta noi functionalitati pentru manipularea datelor, incluzand E4X (ECMAScript for XML), care extinde limbajul si adauga XML-ul ca si modalitate nativa de scriere a codului, lasandu-i pe programatori sa interactioneze mai usor cu acest tip de fisiere. A fost adaugat suport pentru expresii regulate pentru o mai buna parsare si procesare a textelor.
No comments:
Post a Comment